Banner_2
Drukuj

Osad i Rdza

Problem osadów i rdzy

Czym jest osad wapienny?
Osad składa sie głównie z wapnia i magnezu - dwóch minerałów posiadających zasadniczo zdrowy wpływ na człowieka. Jednakże to, co jest korzystne dla organizmów żywych szybko staje się problemem, jako osad wapienny w instalacji wodnej, w maszynach i na powierzchniach wokół domu.

Tak zwana twarda woda zawiera wysokie stężenie wapnia: im więcej wapnia w wodzie tym twardsza woda i więcej problemów





Scale_Rust_Pictures




Line_Gray
Line_Gray



Jak powstaje osad wapienny?


Kamień tworzy się, kiedy twarda woda przepływa przez rury. Wapń w nieczyszczonej wodzie krystalizuje się w kleistą strukturę. Te kryształy przylegają zarówno do siebie jak i do powierzchni i natychmiast produkują silny osad wapienny, który ma bardzo niszczący wpływ.

Kamień rośnie w szczególności, gdy zmienia się ciśnienie wody. To dzieje się, gdy woda zmienia kierunek na kolankach lub skrzyżowaniach rur, co powoduje zawirowania; lub kiedy opuszcza system rurociągów przez kran. Spadek ciśnienia zwiększa powstawanie kryształów wapnia, które tworzą strukturę podobną do zadziorów i przylegają wszędzie.

Kamień szczególnie formułuje się w ciepłych rejonach takich jak ogrzewanie jak i grzejniki. Im cieplejsze od powierzchni tym więcej rozwinie się kamienia. Typowe miejsca problemowe to elementy grzewcze, grzałki wodnie itd.




Line_Gray



Więcej problemów powiązanych z kamieniem: rdza i bakterie
Kamień jest obcą substancją dla ścian rury, która powoduje ogromne problemy działając jako blokada. Ma także niszczący wpływ na części maszyn. Niestety, osad kamienny także przyciąga inne niepożądane substancje, które tworzą ponownie nawet większy problem i zagrożenia:





Line_Gray



Rdza- powszechny problem w połączeniu z kamieniem
Głównymi składnikami kamienia są wapnia i magnezy. To prowadzi nas do wiary, że osad kamienny ma biały kolor. Jednakże, większość osadów ma kolor czerwony. Przyczyną tych przekłamań jest związek między kamieniem, a rdzą. Jak tylko tworzy się osad kamienny, całe żelazo i utlenione cząsteczki żelaza osadzają się w kamieniu. To tworzy kolor czerwony. To także znaczy, że rdza jest mocno przytwierdzona do rury co powoduje poważne zagrożenie dla rur przez korozje wżerową.





Line_Gray



Niebezpieczny rozwój bakterii zagnieżdżonych w osadach.
Osady kamienia kotłowego są również doskonałą baza rozwojową dla bakterii i innych niepożądanych mikroorganizmów. Ponieważ osady mają nierówną, chropowata powierzchnię, są idealna kryjówką do zagnieżdżenia się bakterii. W wodzie zimnej i ciepłej należy stawić czoła potencjalnie niebezpiecznym substancjom utrzymującym się w osadach.





Line_Gray
Line_Gray



Typowe problemy wywołane przez kamień I rdzę


kalk_scale_red_cross Blokuje instalację wodną
kalk_scale_red_cross Utrata ciśnienia wody spowodowana zmniejszeniem średnicy rur
kalk_scale_red_cross Kumulacja rdzy w rurach, co moze spowodować korozje
kalk_scale_red_cross Rozwój bakterii w wodzie pitnej, którą przenoszą rury
kalk_scale_red_cross Wielokrotne naprawy lub wymiana sprzętu domowego
kalk_scale_red_cross Wymiana całej instalacji wodnej
kalk_scale_red_cross Utrata energii w gorącym obiegu wody i wysokie koszty ogrzewania
kalk_scale_red_cross Matowe powierzchnie w łazięce i kuchnii
kalk_scale_red_cross Wysokie koszty sprzątania i potrzeba agresywnych środków czystości
kalk_scale_red_cross Nieprawidłowe działanie urządzeń
kalk_scale_red_cross Wysokie koszty produkcji wynikające z konserwacji
kalk_scale_red_cross Długie przerwy w produkcji wywołane konserwacja i czyszczeniem maszyn prowadzące do nieefektywnego zarządzania produkcją
kalk_scale_red_cross Spadek wydajności

Scale_Rust_Problems_thumb

Scale_Rust_Problems_Pipes_thumb

Klasyfikacja twardości wody

Twardość wody


 Twarda woda to ta, która zawiera dużą ilość jonów wapnia i magnezu. Twardość możemy podzielić na węglanową (przemijającą) i niewęglanową (trwałą).
Suma tych twardości daje nam twardość ogólną. Twardość może być wyrażana w kilku skalach: niemieckiej, francuskiej, angielskiej, w ilości milivali jonów Ca2+ na litr albo ilości miligramów CaCO3 w litrze wody.
 W Polsce ogólna twardość wody przeznaczonej do spożycia według norm może zawierać się w przedziale 60-500 mg CaCO3/l (6-50°fH – stopni francuskich lub ok. 3-28°dH – stopni niemieckich). Za wodę miękką przyjmuje się taką wodę, która zawiera nie więcej niż 140 mg CaCO3/l (czyli 14°fH lub 8°dH). W Polsce średnia twardość wody, to kilkanaście stopni niemieckich. Informację o twardości wody znajdziemy u dostawcy (np. na stronach internetowych lokalnych wodociągów). Jeżeli mamy wodę z własnego ujęcia, chcąc sprawdzić jej twardość
(i inne własności), należy ją oddać do badania lub samodzielnie wykonać test twardości za pomocą testera
(tzw. tester kropelkowy da nam wystarczająco dokładny wynik).


Twardość
wody
ppm
cząści na million (mg/l)
GPG
ziaren na galon (Stany Zjednoczone)
°dH
niemiecka twardość
°fH
francuska twardość
Bardzo miękka 1-70 1.0 - 4.2 1.0 - 4.0
0.1 - 7.0
Miękka 71-125 4.3 - 7.2 4.1 - 7.9
7.1 - 12.5
Średnio twarda 126-250 7.3 - 22 8.0 - 14 12.6 - 25
Twarda 251-500 23 - 30 15 - 21 25.1 - 50
Bardzo twarda 501 i więcej
31 i więcej 22 i więcej
51 i więcej

Line_Gray
Line_Gray
Twardość wody w twoim kraju





Scale_Map_US_CA_thumb





Line_Gray



Scale_Map_ES_thumb





Line_Gray



Scale_Map_IT_thumb





Line_Gray



Scale_Map_UK_thumb





Line_Gray



Scale_Map_CH_thumb





Line_Gray



Scale_Map_DE_thumb





Line_Gray



Scale_Map_NO_thumb





Logo_BG

 

  Flag_UK Flag_ES Flag_FR Flag_IT Globe_Gray
 

quality_logo_row

CWT Vulcan Find us on Facebook
Konsultant CWT on-line. Napisz do nas... Wyślij